Snel naar de kern met uw cliënten

De provocatieve benadering: effectief en nog leuk ook!

Man, man, man, wat werken we hard!
Volle agenda’s, de administratie, de telefoontjes met collega’s, intervisie, supervisie. Arghhh, het vergt veel om een professional te zijn! En dan moet je het ook nog eens opbrengen om met al je aandacht en energie bij je cliënten te zijn in de sessies. Het omgekeerde is soms ook waar: dan lijkt het wel alsof je juist in de gesprekken met cliënten op adempauze kan komen. Herkenbaar
Maar ja, wat kan je anders als je in de hulpverlening of coaching werkt? Nou, aan de administratieve verplichtingen kan ik niets doen. Maar wat als je in de gesprekken met cliënten juist energie op kan doen? Wat als de trajecten met je cliënten effectiever, korter en leuker kunnen worden? Zou jij er voor tekenen? Ik wel! En dat heb ik 2 decennia geleden dan ook gedaan door provocatief psycholoog te worden. Het goede nieuws is: ook jij kan leren om provocatief te werken! Ik vertel je graag wat de mogelijkheden zijn om je bij mij te scholen. 

Alle mogelijkheden op een rijtje:

Klik op de activiteiten om meer informatie te krijgen.

Ik zou dit naast de traditionele manieren ook onderwijzen aan alle aankomende klinisch psychologen.

Pieter van der Vaart

Over Freek

Ik werk als provocatief psycholoog in mijn eigen praktijk in Leiden. In het verleden heb ik veel ervaring opgedaan met complexe problematiek in de specialistische psychiatrisch zorg. Eerst vanuit Tactus verslavingszorg en daarna vanuit Molemann Mental Health. Behalve vanuit de provocatieve visie werk ik ook als systeemtherapeut en EMDR-traumatherapeut.

Daarom zie ik in mijn praktijk niet alleen individuele cliënten, maar ook stellen, gezinnen, en soms hele families. Of er nu 1 persoon aanwezig is of dat er meerdere personen aanwezig zijn in mijn spreekkamer, ik hou altijd in de gaten hoe uw problemen in relatie staan tot belangrijke andere mensen in uw omgeving, zowel privé als werk.

Naast mijn ervaring als psycholoog, heb ik ook veel onderwijs- en trainerservaring, door les te geven aan de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en door een aantal jaren als trainer/ adviseur gewerkt te hebben bij trainersbureau KSG Berenschot. Tegenwoordig geef ik veel lezingen, workshops en cursussen over de provocatieve manier van werken. Dat doe ik zowel in Nederland als in Spanje en Latijns-Amerika.

Een nieuwe ontwikkeling is dat ik in november 2020 gestart ben met een promotietraject aan de universiteit van Almería, Zuid Spanje, om de rol van humor in therapie te onderzoeken. 

Missie van Freek

Training en onderwijs geven om te investeren in de volgende generatie. Zowel om het gedachtegoed van de provocatieve stijl van werken uit te blijven dragen, als om (jonge) professionals te leren om ondernemend hun eigen kansen te creëren.

Wetenschappelijk onderzoeker

Docent 

Erkend Systeemtherapeut
(Relatie- en gezinstherapeut)

Scroll naar top